Stichting Bakiadi

 

Stichting Bakiadi wil alle generaties van Issiaga geboortedorp vooruit helpen. Meer welvaart en welzijn, dat wil toch iedereen!

We spreken vaak over de verschillen tussen ons leven in Nederland en het leven van zijn familie en dorpsgenoten in Guinee. Over het contrast tussen ‘overleven met niets’ en ‘overdaad aan luxe’. Issiaga heeft het verlangen hier iets aan te veranderen, hij wil iets doen voor de mensen in Guinee, maar kan dit niet alleen.

Stichting Bakiadi wil een multifunctioneel educatief centrum realiseren in Bakia, het geboortedorp van Issiaga, wat ligt in de regio Koba in Guinee (West Afrika). De allerkleinste kinderen (2-6jr) vinden hier, op het kinderdagverblijf de plek om zichzelf te ontwikkelen door middel van spel en plezier. Hun moeders hebben de handen vrij om inkomsten te genereren en te zorgen voor het gezin. De jongeren krijgen de kans in de muziek en kunstenschool een hun kwaliteiten te ontwikkelen. En met hun ervaring verrijken ze het leven van de jongere kinderen, ouderen en bovenal hunzelf. Het leven krijgt betekenis, leven in het dorp krijgt invulling en men bouwt aan een waardevolle basis van bestaan. Het centrum is voorzien van een grootkeuken, waarin een voedzame maaltijd wordt gemaakt  voor de kinderen. Want zonder voeding neemt hun brein ook geen kennis op. En voor de jongeren, het neemt goede voeding ook onrust en ontevredenheid weg en voedt hen met kracht en positiviteit zich in te zetten voor hun dorpsgemeenschap. De keuken wordt gerund door jonge vrouwen en moeders. Etenswaren die bederfelijk zijn worden geconserveerd. De vrouwen worden opgeleid in deze technieken. De centrale dorpshal biedt een open ruimte voor gemeenschapsfeesten, educatieve doeleinden en andere activiteiten. Het centrum biedt mogelijkheden en kansen om samen een stabiele toekomst te vormen, met elkaar. Zodat de kracht van de gemeenschap ten volle benut wordt en door henzelf wordt ingezet. Te beginnen met de jongste generatie, zij kunnen een verandering teweeg brengen. Daar hebben wij vertrouwen in, daar is behoefte aan.

Wij willen hen steunen en laten voelen dat zij het waard zijn, te leren, te spelen, te ontdekken, te groeien en dàt te genereren dàt wat nodig is in hùn dorp.

Stichting Bakiadi in op 14 april 2020 opgericht in Groningen. Na jaren voorbereiding is het moment nù daar plannen en dromen te realiseren en bij te dragen een stukje betere wereld.

Wil jij ons steunen en ook bijdragen aan de ontwikkeling van een krachtige dorpskern in Bakia, aan een centrum waar plek is voor iedereen. Dat kan, per eenmalige gift, maandelijkse donatie of schenking.

Voel jij er iets voor je actief in te zetten en een actie op te zetten om geld in te zamelen voor Stichting Bakiadi! Geweldig! Dan komen wij graag muzikaal jouw initiatief versterken. Samen maken wij er een feest van, en gaan we ons doel behalen.

Wontanara - On est ensemble - Samen zijn we één!

resized_afrika-kaart-5
resized_afrika-kaart-6
resized_afrika-kaart-8
resized_20151219_120956